Alle innlegg

17.09.2019

Har bompengepartiet påvirket årets valg?

Med all oppmerksomhet rundt FNB og bompenger under valgkampen, hvordan gjorde partiet det under årets valg? Vi har sett på forholdene i Bergen, Stavanger og Trondheim.

11.09.2019

En valgreise gjennom Oslo

Hvordan ser det politiske Oslo ut når du reiser kollektivt fra øst til vest? Hvor var valgdeltagelsen best og hva er sammenhengen mellom valgresultatene og økonomi eller utdanning?

06.09.2019

Lag smarte løsninger med offentlige transportdata

Har du et ønske om å hjelpe folk til å reise mer kollektivt eller bruke sykkelen når det er raskere enn bussen? Data om offentlig transport offentliggjøres og gjør det mulig for alle å analysere dataene eller benytte de til å lage løsninger.

30.08.2019

Bølgefylt sommer hos Geodata

Bølgekraft er framtida mener årets sommerstudenter hos Geodata. De har brukt sommeren på å prototype en løsning for planlegging og administrasjon av bølgekraftverk.

28.06.2019

Grundercamp eller sommerjobb?

-Det føles litt som en grundercamp, sier Andrea Lorentzen Hepsø og de andre sommerstudentene stemmer i. De er inne i sin andre uke hos Geodata og har så langt gjort helt andre ting enn de forventet.

13.06.2019

Kartteknologi og digital tvilling

Hvordan bruke en digital tvilling og hva kan kartteknologi tilføre den? Hør podkasten Lørn.Tech under, hvor Silvija Seres samtaler med administrerende direktør i Geodata, Geir Hansen

09.04.2019

Blås liv i den digitale tvillingen

En digital tvilling defineres som en digital kopi av et fysisk objekt, men den mister fort sin relevans hvis den ikke er noe mer enn det. Tvillingen må holde seg oppdatert med alt som skjer i verden rundt seg for å bevare sin verdi. Og alt som skjer – det skjer et sted!

29.03.2019

Maskinlæring + bildedata = <3

Bildedata fra fly, satellitter og droner er mer tilgjengelige enn noen gang. Den enorme produksjonen av slike data gir oss muligheten til å skape dypere innsikt i en verden i endring. Men hvordan skal vi bruke og analysere disse alle dataene for å se det vi ønsker svaret på?

19.03.2019

Hjelper verden med satellittbilder

Ved naturkatastrofer og konfliktsituasjoner er det viktig for både lokale myndigheter og hjelpepersonell å få et helthetlig bilde og forståelse over situasjon så raskt som mulig. Her forteller vi hvordan satellittbildeanalyser bidrar til objektiv innsikt og felles forståelse i FN.

06.03.2019

Kartpriser til byutvikling og fiskekart

Geodatas kartpris har blitt en årlig tradisjon og utdelingen av pris for beste kart i 2018 foregikk på konferansen GeoTek. Hele 19 bidrag kjempet om den gjeve prisen og juryen valgte å dele ut både en første- og en andrepris i år.

18.12.2018

Svarene ligger i kartet

FNs bærekraftsmål er et rammeverk og en felles retning for hvordan vi bør jobbe med bærekraftig utvikling både ute i verden og her hjemme. Mange av svarene ligger i kartet.

02.10.2018

Et krasjkurs i klimaforskning

Lurer du på hvor togradersmålet kommer fra, og er det egentlig realistisk å nå det tidsnok? Kristin Halvorsen er leder av Cicero​, senter for klimaforskning, og på GeoTek 2018 ​holdt hun et lite krasjkurs i klimaforskning.​

06.09.2018

(Jern)banebrytende vedlikehold med maskinlæring

Hørt om Iron Road Analytica? Ikke? Da bør du lese videre. For det er prosjektnavnet til årets sommerstudenter i Geodata. Gjennom fem hete sommeruker lagde de en modell som med stor sannsynlighet kan forutse solslyng.

17.08.2018

Elever på ekskursjon: Effektivt og gøy feltarbeid med geoapp

Vestlandet har nok av geografisk interessante områder å utforske, blant annet Åkerneset, Tafjord og Briksdalsbreen. I vår reiste elever ved Molde vgs. på ekskursjon for å bli litt klokere på naturfenomener, landskapsformer, klimautfordringer og skredutsatte områder. Mobilene deres var rustet med appen Collector for ArcGIS.

04.07.2018

Hvordan utvikle tjenester ved å lytte til byen

De neste tredve årene skal verdens befolkning øke med to milliarder mennesker. Johan Høgåsen Hallesby mener vi ikke kan løse utfordringene med dette ved å bygge nye byer eller putte mer inn i dem, men ved å bruke byen smartere. Men da må man lytte til den.

25.06.2018

Sommerstudenter skal lage løsning for samfunnet

Carl Emil, Marie, Robert, Elise og Morten er Geodatas fem sommerstudenter. Årets arbeidsoppgave er enkel men krevende: Kom opp med et «proof of concept» – et gjennomføringsbevis – på en teknisk løsning som kan bidra positivt til samfunnet.

20.06.2018

Sikrere samfunn med sanntidsdata

Ved en katastrofe er det viktig å raskt få oversikt over hvor mange som befinner seg i området. Samtidig er det like viktig å passe på at beredskapen for resten av byen er ivaretatt. Hvordan kan geografiske sanntidsdata og analyser hjelpe til med dette?

14.05.2018

Bedre Marka-opplevelser med Geodata

Skiforeningen satser digitalt med samarbeidsavtale med Geodata. Målet er å skape enda bedre Markaopplevelser gjennom ny turplanlegger og smartere føremeldingstjenester.

08.05.2018

Effektive kommuner med geosynkronisering av plandata

Alle reguleringsplaner i kommunene skal registreres hos Kartverket. Geodata har nå helautomatisert denne prosessen og kommunene kan vinke farvel til den tidligere manuelle arbeidsrutinen. Samtidig vil plandata alltid være oppdatert i den nasjonale geografiske infrastrukturen.

27.04.2018

Smarte byer krever smarte bygg

I Geodata sier vi at smarte byer bygges på geografiske data. Hva skjer når man samler inn geografiske data inne i et bygg? Årets traineer har i sitt prosjekt utforsket dette.

04.04.2018

Avanserte analyser med kunstig intelligens og GIS

Maskinlæring, kunstig intelligens og 'deep learning' er begreper som brukes om hverandre. Men hva er egentlig hva og hvordan kan vi koble denne nye teknologien opp mot geografiske informasjonssystemer og dermed få tilgang til mer avanserte analyser?

20.03.2018

Geodata blant Norges beste arbeidsplasser

For femte gang er Geodata på topp 10-listen over Norges beste arbeidsplasser, en årlig kåring som gjøres av Great Place to Work. Hva betyr det og hvorfor er vi en del av denne kåringen?

12.03.2018

Smarte skispor i Drammen - først i Norge?

Sensorteknologi kobles sammen med ArcGIS for å gi innbyggerne informasjon om snødybde, temperatur, luftfuktighet og lufttemperatur i Drammen. I tillegg kan du følge tråkkemaskinen live.

05.03.2018

Varsom i vinterfjellet med geografisk informasjon

Topptursesongen er her for fullt og i år vil flere enn noen gang ferdes i fjellet om vinteren. Geografisk informasjon er en grunnleggende byggekloss i systemene som kan gjøre oss tryggere i fjellet.

28.02.2018

Vær smart – del åpne data!

Skal vi utvikle byene og kommunene våre videre og skape smarte samfunn, vil åpne data spille en viktig rolle. Som ArcGIS-bruker kan også du dele dataene dine – og det er enkelt.

19.02.2018

Vinnere av kartprisene

Byplanlegging og byer ble sentralt da Geodatas kartpriser for 2017 ble delt under GeoTek 15. februar 2018. Prisene ble delt ut i kategoriene: Beste bruk av data, mest kreative kart og beste kart.

13.02.2018

Smartere byer i fellesskap – bli med på dugnaden

Smartere byer og kommuner er noe som gagner alle landets innbyggere. Det bør derfor ikke være en konkurranse mellom kommunene om å bli best, men heller et område der vi deler gode tanker, ideer og løsninger på tvers – kommunene imellom. Det ønsker vi i Geodata å bidra til. Vi har derfor laget en egen Smart By Verktøykasse som gjør det mulig å dele prosesser, datamodeller, maler og applikasjoner på tvers.

31.01.2018

Stålkontroll på skøytebaner i Hamar

Innbyggerne i Hamar kommune har tilgang til et kart som viser hvor de kan få god skøyteis. Det kan du også gjøre, og du trenger kun en ArcGIS Online-konto.

18.01.2018

Smart og bærekraftig?

Teknologiske miljøer og aktører ønsker å løse problemstillinger og utfordringer for landets innbyggere på en smart måte. Et interessant perspektiv er at flere peker på at de nye løsningene må knyttes opp mot å nå FNs 17 bærekraftsmål.

11.12.2017

Analyseverktøyet Insights har kommet til ArcGIS Online

Insights for ArcGIS er et meget brukervennlig verktøy for sammenstilling av data og business-analyser. Nå er det endelig tilgjengelig i ArcGIS Online og dermed meget enkelt å ta i bruke for de aller fleste Esri-brukerne. Og du kan teste det helt gratis i tre uker.

21.11.2017

Geodata med helautomatisert 3D-tjeneste

Geodata gjør det enklere å jobbe med 3D-data. Nå trenger du kun å tegne inn et ønsket område i kartet – så sendes 3D-scenen direkte til deg.

10.11.2017

Netthandel: Geografiske analyser gir effektiv og miljøvennlig transportlogistikk

En av de store utfordringen for handel på nett er å levere varen når kunden ønsker varen. Først da blir kundeopplevelsen komplett og terskelen for å handle det meste på nett blir tilnærmet borte. Løsningene er på vei, men kan forbedres og optimaliseres. Og hva med miljøet når alt skal transporteres rundt?

30.10.2017

Geodata leverer nytt kartverktøy til Politiet

Politiets operasjonssentraler får nye kartverktøy. I samarbeid med Locus Public Safety skal Geodata levere kartløsninger som gir kortere responstid, økt samhandling og større muligheter for analyse.

23.10.2017

Ralph løp om kapp med t-banen. Se hvordan det gikk

Ralph Street jobber med IT i Geodata. Når han ikke jobber liker han å løpe. Det er han god til, han er faktisk i verdenstoppen i orientering og her en dag fant han ut at han ville se om han kunne løpe raskere enn t-banen.

06.10.2017

Bli med og feire GIS-dagen

15. november markeres GIS-dagen over hele verden. En fin anledning til å fremme og fortelle litt ekstra om GIS.

19.09.2017

Et skråblikk på Stortingsvalget

Hvor i Norge stemmer vi hva, hvilke utslag gir tvangssammenslåing av kommuner, kan vi si noe om hva folk stemmer basert på været? Dette og mye mer mente vi at vi kunne lære litt om ved å kombinere ulike data med valgresultatene.

06.09.2017

Story Maps Cascade: Fortell historier med kart!

Veldig ofte er de geografiske informasjonsløsningene våre en historie. Nesten alltid faktisk, kan innholdet formidles som en fortelling - en fortelling som bedre enn løsningen alene formidler det budskapet vi faktisk vil frem til. Derfor har Esri laget verktøyet Story Maps - som har til hensikt nettopp å fortelle historien om et kart.

23.08.2017

9000 på speidarleir i Bodø, 4000 nytta ArcGIS-kart

Speidarleiren Nord2017 gjekk av stabelen i juli med heile 9000 deltakerar, 1000 av desse var internasjonale. Eg var med som stabsmedlem i Teknisk Kommunikasjon på leiren og som utviklar i Geodata var det heilt naturleg å lage eit kart over leirområdet i ArcGIS. Det viste seg å vere nyttig.

22.08.2017

Drone sparer tid og penger i kommunen

Herøy kommune investerte i en drone i 2016. Etter et drøyt år i drift viser den seg som et svært nyttig og allsidig verktøy, som sparer kommunen både tid og penger.

15.08.2017

Internasjonal pris til Kartverket

Kartverket mottok i sommer prisen for “Special Achievement in GIS” fra Esri - verdens ledende leverandør av programvare for geografisk informasjon. “Norge i bilder” trekkes spesielt fram som en løsning som tiltrekker oppmerksomhet også utenfor Norges grenser.

03.08.2017

Hvordan komme i gang med ArcGIS Pro?

​Jeg blir ofte spurt om tiden er moden for å gå over fra å bruke den tradisjonelle ArcGIS desktop applikasjonen ArcMap, til å begynne å bruke den nye applikasjonen ArcGIS Pro. For et år siden sa jeg "Vent litt med å ta dette steget", men nå er det virkelig tid for å begynne å bruke den nye teknologien.

03.08.2017

Historiske flyfoto

Har du lyst til å bevege deg rundt i Norge og sammenligne historiske bilder med dagens situasjon?

30.06.2017

ArcGIS med nye 3D-muligheter

Nylig kom det oppdateringer av ArcGIS Online, som gir oss flere, bedre og enklere muligheter for å visualisere kart og data i 3D. Dette har vi naturligvis testet allerede.

23.06.2017

Arbeidsgivere må ta større ansvar for studenter og nyutdannede

Som arbeidsgiver har vi et ansvar for at de under utdanning og nyutdannede får et godt og reelt møte med arbeidslivet, at de får en sjanse til å utforske sine muligheter og at de får en god start på karrieren. I Geodata tar vi dette ansvaret på alvor.

21.06.2017

Spennende utvikling i Folloregionen

Det er alltid positivt når kommuner oppdager styrken og mulighetene i ArcGIS. Folloregionen består av sju kommuner, og er en spennende region i sterk vekst og utvikling i årene som kommer. Her har fem av sju kommuner signert avtaler om bruk av programvare fra ArcGIS i sitt GIS-arbeid.

19.06.2017

Beredskapssenter skaper debatt

Det nye beredskapssenteret for politiet skal ligge på Taraldrud i Ski kommune. Om bare få dager går høringsfristen ut. Mange er skeptiske og bekymret, blant annet i nabokommunen Oppegård. Vi har laget en visuell fremstilling som viser planene for innbyggerne.

06.06.2017

FME brukerkonferanse 2017: Former verden med data

Brukerkonferansen er et viktig møtested for oss som nerder med datakonvertering og FME til daglig. Vi dro til Vancover i slutten av mai for å delta på konferansen. Det ble en svært spennende og lærerik uke.

06.06.2017

Analysér terrenget før du drar

Om du planlegger topptur i ukjent terreng eller kanskje skal på tur med barn er det greit med en pekepinn og fakta om terrenget du skal bevege deg i. Hvor bratt er det, hvor bør jeg gå og hva bør jeg unngå? Laboratoriet har laget en glimrende terrengmodell for dette.

15.05.2017

Når starter barnetoget? (hæ, er ikke skjorta strøket?!)?

17. mai: Når starter barnetoget? Hvor spiller korpset? Er det stengte veier? Flere av våre kunder bruker Story Map fra Esri for å gjøre det litt enklere for innbyggerne å få oversikt over nasjonaldagen. Det burde flere gjøre.

08.05.2017

FME – sveitserkniven for dataene dine

Data bør flyte sømløst gjennom systemer, applikasjoner og formater - enkelt og gratis. I stedet for å krangle med data, bør du bruke tiden din på å ta beslutninger.

02.05.2017

Forsikringskundene krever stadig mer – er bransjen forberedt?

Kunder krever stadig mer, og kundeopplevelsen blir stadig viktigere – noe de fleste bransjer merker seg. Så hvordan skal forsikringsbransjen sørge for skreddersøm til sine kunder? Innsikt gjennom avansert kart-teknologi kan være noe av svaret.

02.05.2017

Fakta og innsikt med geografiske data

Vi genererer mer data enn noen gang. Bare de to siste årene har vi fylt opp datalagrene våre med mer bits og bytes enn hva menneskeheten har produsert gjennom hele sin historie. En stadig større andel av denne informasjonen er ustrukturert.

02.05.2017

Bedre eiendomsdata - på ett sted

​Tungrodde reguleringsprosesser og tidkrevende saksbehandlinger er med på å øke eiendomsprosjekters risiko og tidsbruk. Men det finnes teknologi som reduserer begge deler.

26.04.2017

Digitale geografiske trender

Geografiske data vil være retningsbærende teknologi i fremtiden. Vi vil basere store samfunns- og forretningsmessige beslutninger på geografisk data, vi vil dele mer data og nye viktige tjenester vil bygges. Geografiske data blir i større grad en del av en plattform enn en fokusert teknologi.

04.04.2017

Er det bare en hype: Våre dumme byer

Smartere byer er en forutsetning for å lykkes med samfunnets viktigste utfordringer - som det grønne skiftet. Men om Smartere byer skal bli noe mer enn en hype må vi erkjenne at vi i dag har ganske dumme byer - og diskutere hvorfor.

21.03.2017

Byer er fremtiden, så fremt de bygges riktig

Oslo kommer dårligst ut blant de skandinaviske byene i Ericssons rapport som måler bærekraftig byutvikling og IKT-modenhet blant verdens byer. Smart byplanlegging er en av hovedfaktorene for å nå høyere opp på rangeringen.