Hopp direkte til innhold

Perspektiv med Geodata

Apple lanserte Apple Watch tidligere i vår, og vi er stolte av å være klare med en spesialutviklet kart-app for smartklokken: Perspektiv. En rekke norske apper er allerede lansert for Apple Watch, men vår app er trolig den første med detaljerte norske kart og demografiske data.

 

Perspektiv visualiserer demografiske data for et gitt område i Norge, basert på posisjonen brukeren oppgir. Brukeren får opp informasjon om hvor man er (gatenavn, postnummer + poststed eller kommune) og deretter berikes kartopplevelsen med informasjon om snittalder, gjennomsnittsinntekt, sivilstatus, boligtype etc.

 

Hvis du er nysgjerrig på hvor mye naboene dine tjener, eller hva snittalderen eller fordelingen på sivilstatus er i nærområdet kan Perspektiv gi deg svaret.

Appen henter i dag ut data fra en ramme på 500m x 500m med utgangspunkt i din senterposisjon. Datagrunnlaget i Perspektiv baserer seg på data fra Statistisk Sentralbyrå, Kartverket og Ambita (tidligere Norsk Eiendomsinformasjon).

Vi ser stort potensiale i å trekke inn flere datakilder. For eksempel kan det være interessant å se antall skole- og barnehageplasser, antall ladestasjoner for elbil, boligpriser etc. for et gitt område

Ivan HjelmelandUtvikler, Geodata

Rask tilgang til informasjon du er nysgjerrig på

Meningen med Perspektiv er å skape et verktøy hvor man enkelt kan finne fram til informasjon på bakgrunn i et geografisk definert område.

På en enkel og lettvint måte skal brukere ha tilgang til informative og oppdaterte data for et område de selv definerer. Hva tjener folk i nabolaget? Hva er snittalderen i Oslo? Hvor mange bor det i Trondheim?

Neste steg

Videre ser vi stort potensial i å trekke inn flere datakilder. For eksempel kan det være svært interessant å se antall skole- og barnehageplasser for et område, antall fastleger, ladestasjoner for elbil som er offentlig, boligpriser, utdanningsnivå eller dominerende bilmerker i området.

Hadde det ikke vært kult å kunne se hvilke bilmerke som dominerer, eller kanskje single menn/kvinner med en inntekt over millionen? Mulighetene er store, det viktigste er at det skal være enkelt å finne fram. Kan Perspektiv fungere som et beslutnignsverktøy for mennesker som vil sjekke ut potensielle framtidige nabolag?

Apple Watch

Vi har hatt tilgang til en Apple Watch i snart en måned her hos Geodata. Tanken om å vise demografidata for området du befinner deg i på en klokke virket bare helt utrolig kult. Ikke lenge etter ble idé til realitet.

Slik appen er bygget opp nå kan man “swipe” gjennom de ulike dataene, disse er formulert som tekst slik at bruker enkelt skal kunne lese data enten for seg selv, eller med menneskene man befinner seg med. Det finnes ikke mange apper for AppleWatch i dag, spesielt ikke Norske apper. SAS, NSB, DNB er noen av dem som har kastet seg på bølgen.

 

Utviklet av Labs-miljøet

Det er viktig å få med at Perspektiv er utviklet i Labs-miljøet hos Geodata (labs.geodata.no). Vi er en stor gjeng kartnerder som elsker jobben vår. Engasjementet rundt det vi driver med er vanvittig stort og de fleste av oss liker å drive med jobbrelaterte ting også på fritiden.

Perspektiv er et produkt av dette. Nysgjerrigheten og engasjementet rundt enkle ting som demografiske data kan skape spennende prosjekter. Dette er bare starten på en rekke apper vi ønsker å lage fra kontoret i Schweigaardsgate.

Det har vært spesielt utfordrende å utvikle for Apple Watch. Appene på klokken gjøre lite i seg selv, men kjører mesteparten av ytelse på selve telefonen. For eksempel så vet ikke klokken noe om din posisjon, det må den hente fra telefonen den er koblet til. Nylig kunne Apple dele at i WatchOS2 ville klokken også ha tilgang til posisjon direkte fra telefon, da slipper vi utviklere å tenke på dette selv.

Datakilder brukt i Perspektiv

Datagrunnlaget i Perspektiv baseserer seg på data fra Statistisk Sentralbyrå, Ambita og Kartverket.