Beredskap i kommunene: – Geografisk data er nødvendig for felles situasjonsforståelse

Kommunen har et betydelig beredskapsansvar. En kartbasert beredskapsplattform gir avgjørende situasjonsforståelse og bidrar i håndtering og koordinering av innsatsen.

– Beredskapsarbeid i kommunene berører et vidt spekter av oppgaver og ansvar. Et eksempel som er stadig tilbakevendende, er håndtering av overvann og ekstremvær, og det ligger store muligheter i å bruke kartbaserte beredskapsplattformer for å samordne innsatsen, forteller Pål Ulvenes i Geodata.  

Gjennom kommunenes risikoanalyser (ROS-analyser) blir trusler identifisert for å sette inn forebyggende tiltak og nødvendig beredskap. En ROS-analyse inneholder vurderinger rundt blant annet klima- og naturbaserte hendelser, brann og ulykker, forurensing, sammenbrudd av infrastruktur, smittespredning og forsyningssikkerhet og terror og sabotasje.  

Flom kan skape store ødeleggelser og påvirker kritisk infrastruktur. Med Geodata Origo blir det enklere for kriseledelse og beredskapsledelse å få en samlet situasjonsforståelse for ødeleggelsene og omfang av skader. (Foto: Pål Kristensen)

 

Godt beredskapsarbeid krever felles situasjonsbilde   

Ulvenes leder arbeidet med å utvikle Geodata Origo – en IT-plattform for å forvalte geografiske data og utvikle tjenester og løsninger for kommuner og innbyggere.

– For å drive godt beredskapsarbeid – uansett hendelse og scenario – er det avgjørende å raskt få et felles situasjonsbilde, både for kriseledelse og beredskapsansvarlige, men også overfor innbyggerne og andre aktører som involveres i hendelser. Her gir kartbaserte plattformer mye verdi.

Derfor har Geodata utviklet Origo Beredskap – en løsning for å understøtte forebygging og håndtering av beredskapsarbeidet i kommuner. Løsningen består av et webkart bygget opp med nødvendige kartdata og verktøy.

Pål Ulvenes
Avdelingsleder Origo
Geodata
Det ligger store muligheter i å bruke kartbaserte beredskapsplattformer for å samordne innsatsen i kommunen.

Pål Ulvenes, Avdelingsleder Origo, Geodata

Det ligger store muligheter i å bruke kartbaserte beredskapsplattformer for å samordne innsatsen i kommunen.

Har fått øynene opp for GIS i beredskap

I Hamar kommune har beredskapskoordinator Hans-Erik Gaare fått øynene opp for mulighetene som ligger i verktøyene som GIS- og geodataavdelingen i kommunen bruker.

Nå er Gaare prosjekteier av et interkommunalt arbeid med mål om å ha en fullstendig, kartbasert beredskapsplattform klar i 2026, som alle kommunene i samarbeidet kan koble seg på. Initiativet til prosjektet kom fra Hedmark Kart – et interkommunalt samarbeid mellom 12 kommuner, som har gått sammen i en felles anskaffelse av en GIS-plattform.  

– Det som overrasket meg mest når jeg startet i jobben min, var at vi hadde flere digitale krisehåndteringsverktøy, men ingen av dem hadde gode kartfunksjoner. Med min bakgrunn fra internasjonale operasjoner i Forsvaret, er jeg vant til å visualisere hvor hendelsene er – og dermed er kartet sentralt, forteller han.

Prosjektet er bredt forankret, med deltakere fra både beredskapssiden og GIS-avdelingene i samarbeidskommunene som sentrale bidragsytere. Den overordnede målsettingen er å styrke beredskapen ved å utvikle en kartbasert beredskapsplattform for beredskapsansvarlige og kriseledelsen.

Viktig å forstå hverandres språk

– Dette prosjektet skal bidra til å sikre en felles situasjonsforståelse og et tydelig, oppdatert geografisk bilde av hendelser – hvor det er, utstrekning og hva som finnes innenfor eller er i nærheten av situasjonen, forteller Gaare, som har høstet gode erfaringer fra samarbeidet så langt:

– Jeg tror noe av det viktigste vi har gjort i dette samarbeidet, er at beredskapsavdelinger og GIS-avdelinger har blitt bedre kjent med hverandres språk og terminologier og avklare hvordan en «bestilling» skal formuleres. Det er avgjørende for at de to kapasitetene skal fungere godt sammen i hendelseshåndteringen.

Hans-Erik Gaare
Beredskapskoordinator
Hamar kommune
Det som overrasket meg mest når jeg startet i jobben min, var at vi hadde flere digitale krisehåndteringsverktøy, men ingen av dem hadde gode kartfunksjoner. Med min bakgrunn fra internasjonale operasjoner i Forsvaret, er jeg vant til å visualisere hvor hendelsene er – og dermed er kartet sentralt.

Hans-Erik Gaare , Beredskapskoordinator, Hamar kommune

Det som overrasket meg mest når jeg startet i jobben min, var at vi hadde flere digitale krisehåndteringsverktøy, men ingen av dem hadde gode kartfunksjoner. Med min bakgrunn fra internasjonale operasjoner i Forsvaret, er jeg vant til å visualisere hvor hendelsene er – og dermed er kartet sentralt.

Håndterer hendelser langs Drammenselva 

I Drammen kommune har de brukt Origo Beredskap som beredskapsplattform i noen år allerede – blant annet til å håndtere flomsituasjoner langs Drammenselva.

– Å ha en kartbasert beredskapsløsning med gode datakilder, gir oss et kraftfullt situasjonsbilde når hendelser oppstå, forteller beredskapssjef i kommunen, Sten Petter Aamodt.

Beredskapsløsningen i Drammen er sentrert rundt en stor samling av karttjenester, som DOK-data, eiendoms- og befolkningsdata og ulike temakartdata. I tillegg henter løsningen data fra ulike tjenester kommunen har.  

– Det er en stor fordel for oss å kunne bruke pålitelige, gode nasjonale data i løsningen, som flomdata, for eksempel. Da er vi sikre på at de er oppdaterte til enhver tid, og slipper dermed vedlikeholdet av dataene.

Med Origo Beredskap kan du utføre flomsimuleringer for å se hvilke områder som kan være utsatt og bruke ruteberegning og omruting for å sikre fremkommelighet under hendelser.  

Viktig verktøy i arealplansaker

Som beredskapssjef er ansvarsområdet bredt og ansvarsområdene dekker en rekke områder. Aamodt bruker beredskapsplattformen aktivt i hverdagen.  

– Som beredskapssjef bruker jeg eksempelvis beredskapsløsningen når jeg skal uttale meg i arealplan-saker, for å sikre at vi ikke bygger mer sårbarhet i utsatte områder, forteller han og legger til:

– I tillegg er løsningen viktig i evakueringssituasjoner. Skulle det skje en hendelser som berører våre tjenester, er det svært viktig at vi raskt klarer å avdekke hvor f.eks. institusjoner og sårbare brukere og innbyggere er. Da er et godt datagrunnlag svært viktig.

Utvikler løsningen videre sammen med kommunene

Pål Ulvenes i Geodata forteller at beredskapsløsningen fra Geodata utvikles videre – i tett samarbeid med brukerne.  

– For oss er det viktig at vi utvikler en kartbasert beredskapsløsning som møter alle de behov som brukerne har. Derfor ser vi også på hele prosessen rundt løsningen, som dokumentasjon, e-læring, brukerforum og brukerdialog, slik at vi hele tiden kan bygge ut og forbedre løsningen steg for steg.