– Vår ambisjon med denne dagen er at alle dere her skal få kjenne litt på hvor viktig den jobben dere gjør, er, og at vi sammen vil la oss inspirere og se nye muligheter, sa administrerende direktør i Geodata, Espen Kristiansen, når han ønsket velkommen til årets Geotek-konferanse.
Det var er sterkt lag som stilte fra scenen på plenumssesjonen foran over 300 deltakere under plenumsåpningen på Geotek 2024. Her fokuserte vi på hvordan vi bygger Norge med GIS, energiomstilling og samfunnssikkerhet og beredskap ført i pennen av bransjeledere som NVE, Norsk Luftambulanse, Elvia, Hafslund, Veidekke og Multiconsult.
Kartverksjef Johnny Welle åpnet konferanse, for å snakke om det han og Kartverket brenner mest for: GIS og verdien som skapes når geografiske data deles og brukes.
Rammebetingelser og samspill mellom det offentlige og næringslivet ble dessuten et tema for en innsiktsfull samtale mellom kartverkssjefen, leder for teknologipolitikk i Abelia, Ingvild Strand von Krogh og vår egen Espen Kristiansen.
GIS i alle målestokker var tema når Geodatas tekniske rådgivere kjørte årets «tech medley». Her viste de hvordan flyfoto, satellittbilder, sensorer og annen teknologi kan gi oss verdifull informasjon.
Johannes Flesjø og Julie Risti Bergaas Multiconsult viste hvordan Multiconsult ser på framtidens byggeprosjekter med GIS som motor. De viste hvordan GIS er en «hub» for store, komplekse og datadrevne prosjekter i Multiconsult, som integrerer data fra flere fagsystemer, f.eks. BIM.
«Du finner det i Veidekkekartet». Dette er blitt nærmest en visjon for Veidekkes innovative digitaliseringsprosjekt, som i løpet av kort tid har bygget en solid kartløsning som skal støtte og heve kvaliteten på kjernevirksomheten i organisasjonen. André Elvebakken Løvås er Fagleder GIS og utvikling i Veidekke Infrastruktur og viste hvordan Veidekke har posisjonert kartløsningen som en driftskritisk løsning hvor kulturen i organisasjonen bygges rundt.
Lars Oust er senior prosjektleder bygg- og vassdragssikkerhet i Hafslund Kraft. Han fortalte hvorfor og hvordan kontroll på geografiske data i en GIS-plattform fra Geodata er avgjørende for den nest største kraftprodusenten i Norge.
Å få data til å «flyte» mellom feltabeidere og GIS-systemet til Elvia er viktig. Barbara Schwendtner gav oss en hvordan dette bidrar til at de kan jobbe effektivt med å løse feil, gjøre vedlikehold og oppdrag på strømlinjenettet ved bruk av feltpallikasjoner og ArcGIS-plattformen.
Toril Hofshagen fra NVE viste gjennom eksempler fra både kvikkleireraset i Gjerdrum og uværet «Hans» hvilken rolle geografiske data og kart spiller i NVEs arbeid med flom og skred.
Hvordan tar Norsk luftambulanse beslutninger om de kan ta oppdrag eller ikke? Ikke uventet er beslutningene støttet av gode kart og kartdata som raskt må sammenstilles for å sikre en effektiv respons. Jørgen Storlie viste hvordan en luftambulanseoperasjon gjennomføres, og hvilke vurderinger som ligger til grunn for beslutningene som tas underveis.
Årets keynote speaker var Jay Theodore, CTO for Enterprise og AI I Esri. Han fokuserte blant annet på rollen GIS og geografisk teknologi spiller i en verden i endring.
– Vi ser at GIS påvirker måten verden endrer seg på mange konstruktive måter og påvirker mange felt og områder, som infrastruktur, bygging, ressurshåndtering, miljøspørsmål – og GIS er teknologi som er der for å hjelpe oss gjennom dette, sa Theodore.
En spesiell gratulasjon går dessuten til Inger Lise Gjerdebakken som mottok Geodatas fyrtårnpris. Dette er en pris som går til en person eller virksomhet som har utmerket seg innenfor GIS-miljøet, og Inger Lise har virkelig vært en drivkraft når Multiconsult har utviklet seg til å bli en internasjonal GIS ledestjerne.