Helt siden oppstarten har Deep Wind Offshore hatt fokus på geografisk programvare (GIS), forteller field developer i Deep Wind Offshore, Mette Moe Skurtveit.
– For oss er GIS viktig, fordi det bidrar til å validere informasjon og data, men også for å presentere dette på en god måte.
Når du skal bygge en havvindpark er det mange fagdisipliner i sving, som ikke nødvendigvis har direkte kunnskap om hverandres fagområder.
– GIS gir oss et felles ståsted og et felles utgangspunkt for det man snakker om, forklarer hun.
Strategisk rådgivning fra Geodata
For å få en god start på samarbeidet inngikk Deep Wind Offshore en avtale om programvare, konsulenthjelp og strategisk rådgivning hos Geodata.
– Særlig har det vært viktig med strategisk rådgivning. Det har gitt oss et rammeverk, som gir oss trygghet og mot til å satse videre og se lenger fram, og til å implementere teknologien i de ulike avdelingene våre. Det er vanskelig å se alle mulighetene når man sitter alene foran sin egen datamaskin. Nå skal vi bare bygge ut teknologien videre, forteller Mette.
ArcGIS-plattformen bidrar til deling og samhandling
Deep Wind Offshore har ambisjoner om at geografiske data og -teknologi skal inngå i alle deler av verdikjeden.
Satser på havvind på norsk sokkel
Haugesundsselskapet Deep Wind Offshore er eid av Knutsen OAS, Haugland Kraft og Sunnhordland Kraftlag, og er allerede involvert i havvindprosjekter i Sverige og Sør-Korea.
Nå står Norge endelig for tur, og sammen med partneren EDF Renewables, vil de sende inn søknader til norske myndigheter om utvikling av to kommersielle havvindparker i de åpne områdene, Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.
I juni 2024 ble Deep Wind Offshore tildelt et havvind-område utenfor Estland. Området heter Saare 2.1 og har et areal på 164 kvadratkilometer.