Statnett har ansvar for å drifte og forvalte sentralnettet i Norge, som er det høyspentnettet som forbinder de ulike lokale nettleverandørene. I tillegg har Statnett et systemansvar for hele det nasjonale strømnettet og sørger for at de som vil ha strøm, får strøm.
GIS som digitalt fundament
Seksjonsleder for GIS i Statnett, Iris Degnes, forteller at hennes avdeling forvalter et sentralt verktøy i virksomheten som har ansvaret for mer enn 12.000 kilometer med høyspentlinje, mer enn 150 stasjoner og flere tusen kilometer med sjøkabler.
– Vår avdeling arbeider for å etablere GIS-plattformen som et fleksibelt og tilgjengelig digitalt fundament. Vi jobber også med å fremme deling av data på tvers av ulike aktører, der eierskap og kultur spiller en viktig rolle. Dette er avgjørende for at vi skal kunne utføre analyser, prognoser og ta datadrevne beslutninger i virksomheten.
Geodata bistår i dag Statnett med blant annet programvare fra Esri, innholdstjenester og GIS-konsulenter.
GIS sikrer effektive arbeidsprosesser
Degnes fremhever også at GIS-seksjonen i Statnett er et kompetansesenter som tilrettelegger for økt bruk av geografiske data på tvers av hele organisasjonen.
– Alt skjer et sted, og GIS er derfor et veldig viktig verktøy for Statnett til å bli mer datadrevne og ta datadrevne beslutninger. Målet er mer effektive arbeidsprosesser og å sikre at alle involverte, fra feltarbeidere til administrasjon, har tilgang til oppdatert og nøyaktig informasjon. GIS bidrar til å forstå komplekse sammenhenger og ta datadrevne beslutninger som sikrer optimal utnyttelse av ressursene.
Bruker feltapplikasjoner
Et eksempel på hvordan GIS brukes i praksis, er feltapplikasjoner som Statnett benytter i samarbeid med feltarbeidere og entreprenører de samarbeidet med.
– Feltapplikasjoner som Fieldmaps og Survey123 er en del av GIS-plattformen vår, som vi har koblet opp til ArcGIS Online, og deretter videre inn i våre systemer. Vi bruker disse appene for å legge til rette for at feltarbeiderne kan gjøre jobben ute på en god måte, men også for å registrere data og rapportere på status og kvalitet.
Med feltapplikasjonene kan feltarbeidere ute på oppdrag samle inn og rapportere data i sanntid.
– Dette gjør det mulig å kvalitetssikre arbeidet og sikre en jevn arbeidsflyt mellom Statnett og deres samarbeidspartnere, slik at vedlikehold og feilretting skjer raskt og effektivt, forteller Degnes.