Drone sparer tid og penger i kommunen

Herøy kommune investerte i en drone i 2016. Etter et drøyt år i drift viser den seg som et svært nyttig og allsidig verktøy, som sparer kommunen både tid og penger.

Publisert: 22. aug. 2017 , i Reportasje

Siden drona kom i hus har den fått mange oppdrag og timer med luft under vingene. Den sørger for ferske bilder av områder, bygg og veier ovenfra der de har behov for nyere bilder enn det som til enhver tid ligger på Norgeskart.

– I tillegg er jo drona flott verktøy for å ta flotte bilder og video av den nydelige naturen i Herøy, skryter Espen Bergø, geodataingeniør i Herøy kommune.

– Investeringen spart inn på første flyturen

Herøy kommune kjøpte en standard Dji Phantom 4 med kamera til rundt 15.000 kroner i 2016, og Bergø mener de kommer langt med denne modellen.

– Dette er hyllevare, og jeg tror til og med vi kjøpte drona på tilbud. Investeringen ble så godt som spart inn på første flyturen, hvis de samme bildene og video skulle vert innhentet på ordinært vis med helikopter. Heller er ikke driftskostnadene store, da reservedeler ligger på rundt hundrelappen, forteller Bergø.

Espen Bergø er geodataingeniør og dronepilot i Herøy kommune. Foto: Herøy kommune

Til inspeksjon og synfaringer

Drona har vist seg å være et svært nyttig og allsidig verktøy som gjør at kommunen sparer penger og tid både i prosjektfasen og når de skal inspisere bygg og ta oversiktsbilder, der de før måtte bruke lift, stilas, stige og sikringsutstyr eller helikopter for å få samme resultat. Noe som har gjort terskelen for å inspisere, ta oversiktsbilder og video mye lavere, da det ikke krever samme planleggingen og budsjettering for å ta ut drona.

– Nå får eiendomsavdelingen informasjon raskere og kan ta avgjørelser om tiltak raskere enn tidligere. Når vi likevel er ute og gjør en synfaring, er det fort gjort å sende opp drona, og det gir oss mye verdifull informasjon, sier Bergø.

Taket på denne skolen hadde noe løs takstein. Det skal bli rehabilitert på bakgrunn av en droneinspeksjonbilder. Foto: Herøy kommune

Drone2Map

Herøy kommune bruker Drone2Map fra Esri som programvare for å prosessere bildene fra drona. I denne programvaren kan du blant annet skape svært detaljerte kart i både 2D og 3D. Brukerterskelen beskriver Bergø som relativt lav.

– Det er lett å komme i gang, særlig på de grunnleggende funksjonene. Dessuten ligger det veldig mye god dokumentasjon ute på nettet, som er nyttig og lett å sette seg inn i. Selv om brukerterskelen er lav går det an å bruke Drone2Map til å prosessere og generere mer kompliserte data som for eksempel punktskyer, DTM (Digital Terreng Modell) og DSM (Digital Surface Modell), der det også går å bruke landmålings-GNSS til å sette ut grunnmålingspunkter og inkludere disse i dataprosesseringen for å gi et mer nøyaktig resultat - med en nøyaktighet på cm.-nivå.

Herøy kommune bruker Drone2Map fra Esri som programvare for å prosessere bildene fra drona. I denne programvaren kan du blant annet skape svært detaljerte kart i både 2D og 3D.

Regelverk

Kommunen er registrert som RO1-operatør og det er flere lover og retningslinjer som er viktig å sette seg inn i.

– Heller ikke dette oppleves som en terskel, men du må registrere deg, søke om å bli droneoperatør og følge retningslinjene. Særlig er det viktig å overholde en del sikkerhetsavstander, forteller Bergø.

Som RO1-operatør skal ikke totaltvekten på drona overstige 2,5 kilo, og du kan maks fly i 60 knop. Du kan kun fly i dagslys med maksimum 120 meters høyde. Noe som ikke oppleves som et problem da drona blir bruk innenfor arbeidstid, i dagslys.

Luftfartsverket har en egen side som besvarer de fleste spørsmål knyttet til droner.