Story Maps Cascade: Fortell historier med kart!

Veldig ofte er de geografiske informasjonsløsningene våre en historie. Nesten alltid faktisk, kan innholdet formidles som en fortelling - en fortelling som bedre enn løsningen alene formidler det budskapet vi faktisk vil frem til. Derfor har Esri laget verktøyet Story Maps - som har til hensikt nettopp å fortelle historien om et kart.

Publisert: 06. sep. 2017 , i Inspirasjon

Story Maps er et visuelt, brukervennlig og enkelt verktøy for å fortelle historien om et kart. Som kommunikasjonsperson med forkjærlighet for det digitale og gode visualiseringer, har jeg selvsagt falt for dette verktøyet, og spesielt for den nyeste malen Esri har laget, Story Maps Cascade.

Story Maps Cascade gir oss en veldig god visuell plattform og den er ikke minst veldig brukervennlig da den oppfører seg på samme måte som de mest vanlige nettsidene. Her er det “the power of scrolling” som gjelder!

“You don’t even need to know GIS to make a story map - God forbid”

-Allen Carroll, hjernen bak Story Maps og tidligere visepresident og sjefskartograf i National Geographics Maps

Kollega Ove har skrevet litt mer om hva Story Maps er i et tidligere innlegg. Du kan også lese deg opp på Story Maps og se inspirerende versjoner på denne siden hos Esri. I dette innlegget vil jeg først om fremst konsentrere meg om malen Story Maps Cascade og gi noen konkrete tips.

For å lage Story Maps må du minimum ha en konto på den nettbaserte kartplattformen ArcGIS Online. De fleste av våre kunder har ArcGIS-kontoer. Du kan også registrere deg på ArcGIS Online for en 21-dagers prøveperiode. Er du student, kan det også være at din høgskole/universitet har en fribruksavtale.

Story Maps brukes til å sette opp historien ved hjelp av tekst, bilder og video som supplerer kartene du vil vise fram. Kartene lages der du vanligvis lager kart og kan enkelt hentes inn i din Story Map.

Slik bør du jobbe når du bygger opp et Story Map

Å lage et Story Map kan nesten sammenlignes med å lage en film, du må først lage et storyboard, det gjør det enklere å skaffe det du trenger til selve historien. Dette er en fin rekkefølge å gjøre jobben i:

 1. Velg tematikk - hva er det du vil formidle, hva handler historien om?

 2. Research - hva trengs for å fortelle historien, hva må jeg lage, hva har jeg av bilder, kart osv.?

 3. Storyboarding - tegn opp historien din slik du vil presentere den. Her er det aller enklest å bruke tusj og papir.

 4. Lag kartene og det andre visuelle innholdet du trenger

 5. Bygg historien i Story Maps

 6. Publiser - OBS, ha en plan for hvor du ønsker å publisere ditt Story Map, for du vil vel ha litt oppmerksomhet når du først gjør jobben.

Tips og triks når du bygger Story Map med Story Map Cascade:

 • Mellomoverskrifter som meny - Story Maps kan være både korte og lange fortellinger. Om du har en kort historie, er det greit å bare bygge det opp med tekst, bilder, kart, osv. og noen mellomoverskrifter. Er fortellingen lang, med flere spesifikke tema, kan det være lurt å bruke mellomoverskrifter og gjøre dem til menypunkt/sections. Det øker brukervennligheten og gjør det mer oversiktlig for leseren. Du bruker det som heter ‘Title’ section for å få dette til.

 • Bruk statiske kart - for mange kan det være naturlig å tenke at kart som folk kan scrolle i og utforske er spennende for leseren. Men i Story Maps kommer budskapet gjerne bedre fram om kartet du legger inn er statisk med fokus på det du vil framheve. Legg heller inn flere kart ved behov. Det er ikke så logisk for leseren å stoppe opp for å scrolle rundt inne i en applikasjon som allerede er basert på scrolling.

 • Ikke skriv for lange tekster - Story Maps er først og fremst en visuell løsning og utseendet og formen gjør at den som ser historien først og fremst vil forvente noe visuelt og ikke en vegg av tekst. Bruk tekst for å forklare det som er viktig i kartet, for å underbygge. Tekstene kan redigeres på samme måte som i word med uthevinger, overskrifter osv.

 • Lagre bildene dine i Flickr eller bruk Unsplash - det er enkelt å laste opp bilder til Story Maps-byggeren, men det er enda enklere å hente dem fra Flickr. Da plukker du bare bildene rett fra Flickr-kontoen du vil hente fra til din historie. Det er også verdt å teste ut Unsplash som er innebygd i applikasjonsbyggeren. Unsplash gir deg tilgang til bilder som er delt med Creative Commons lisens - altså bilder du kan bruke gratis. For som alle andre steder, du må ha lov til å bruke bildene du setter inn i historien din.

 • Tenk mobil! - selv om Story Maps Cascade er bra, så har det dessverre noen utfordringer på mobilfronten. For eksempel vil ikke videoer blir spilt av på mobil og heller ikke 3D-visninger av kart. Kjipt, men fordi veldig mange sannsynligvis vil se ditt historiekart nettopp på mobil bør du ta høyde for det. I Cascade kan du nemlig endre visning på mobil. Du kan velge at en film skal vises på desktop og så legge inn et bilde som vises på mobil. Når du går inn for å redigere videoen du har lagt inn får du opp muligheten ‘Mobil’ og der kan du velge hvilket medium som skal vises på mobilen i stedet.

Lykke til med ditt Story Map! Har du laget noe kult du har lyst til å dele?

Send meg et hint, jeg har planer om å lage en post med inspirerende Story Maps senere.

For teknisk support, gå til våre supportsider.

Sesilie Urkegjerde Halland
(tidligere) Direktør kommunikasjon og marked

For teknisk support, gå til våre supportsider.