Et skråblikk på Stortingsvalget

Hvor i Norge stemmer vi hva, hvilke utslag gir tvangssammenslåing av kommuner, kan vi si noe om hva folk stemmer basert på været? Dette og mye mer mente vi at vi kunne lære litt om ved å kombinere ulike data med valgresultatene.

Publisert: 19. sep. 2017 , i Inspirasjon

Resultatene av det vi fant ut av kan du se her.

Bak det hele står en gjeng med helt ferske traineer i Geodata, en teknisk rådgiver med litt mer erfaring og de som jobber med marked og kommunikasjon. Kongstanken var: Jupp, avisene er flinke til å vise grafer og sammenligninger, design og infografikk-kompetansen i medienorge står det helt greit til med. Men er det ikke slik at vi sitter på noen datagrunnlag, kompetansen til å sette disse sammen i et geografisk perspektiv og programvaren for å gjøre dette, som kan gjøre det hele litt mer interessant?

Vi hentet data fra ulike kilder som værdata fra eKlima i form av døgnverdier fra alle landets værstasjoner, demografidata som vi sitter på selv, data fra nyhetsartikler og annet om tvangssammenslåinger osv. Dette kombinerte vi med valgresultatene fra Valgdirektoratet der vi fikk tilgang til deres API. 

Vi brukte ArcGIS Pro for å prosessere og analysere dataene og Story Map fra Esri for å presentere resultatene.