Geografisk analyse av ny kommunestruktur: Hvordan endrer dette landet? Hvem vinner valget? Hvem vinner de unge?

Hva skjer egentlig med landet når vi får ny kommunestruktur i 2020? Vil valgresultatene bli annerledes, vil arbeidsledigheten forflytte seg? Vi har gjort en geografisk analyse.

Geografisk analyse av ny kommunestruktur: Hvordan endrer dette landet? Hvem vinner valget? Hvem vinner de unge?

Hva skjer egentlig med landet når vi får ny kommunestruktur i 2020? Vil valgresultatene bli annerledes, vil arbeidsledigheten forflytte seg? Vi har gjort en geografisk analyse.

Publisert: 27. sep. 2018 , i Teknologi

Gjennom traineeprogrammet til Geodata har vi de første ukene fått utforske de mange mulighetene ESRI programvare har å by på. Vi har fått gjort et dypdykk i de ulike funksjonene og verktøyene og satt de til livet i prosjekt for markedsavdelingen.

I forbindelse med den relativt nært forestående kommunesammenslåing som skal være gjennomført innen 2020, har vi undersøkt hvordan ulike faktorer endres som følge av sammenslåingen. Vi ville se hva som blir største næringer i de nye kommunene, hvordan arbeidsledighet ser ut i de gamle kontra de nye kommunene, endringer i demografi, og til slutt hva utfallet ved kommunestyrevalget i 2015 ville blitt med sammenslåtte kommuner! Hvordan endrer dette landet?

Datagrunnlaget for analysene er lastet ned i form av .csv-filer åpent fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) og valg.no. ArcGIS programvare gir muligheter til å fremstille data ved bruk av kart som er ofte mer forståelig enn å se på tabeller med masse verdier. For å lese inn dataene fra SSB i ArcGIS utførte vi datavask slik at de kan presenteres i et kart. Ved å bruke ulike geoprosesseringsverktøy i ArcGIS Pro ble de nye administrative grensene som er gyldige fra 2020 tegnet opp.

Se hvordan valgresultatet fra 2015 (over) endrer seg etter sammenslåingen (under)!

Selv om kommunereformen er vedtatt, er det ikke alle administrative grenser som er fastsatte. Det samme gjelder nye kommunenavn, plassering av administrative senter og mer. Et eksempel er Snillfjord kommune i Trøndelag som blir delt i tre nye sammenslåtte kommuner. Hvilke arealer av Snillfjord som skal slås sammen med de nye kommunene er ikke avgjort enda. Slike problemstillinger har vi tilnærmet ved å slå sammen hele arealet til Snillfjord med èn av de tre nye kommunene - nemlig sammenslåingen av Hemne og Halsa. For disse unntakene betyr det at selve tallgrunnlaget for analysene vi har gjort er en tilnærming. Dette gjelder også for Tysfjord kommune.

For fremstilling av resultatet har vi brukt verktøyet Story Maps. Det gir oss fritt spillerom til å implementere kartografiske fremstillinger som del av en historie. Selve kartene er laget i ArcGIS Online og ArcGIS Pro.

Lyst til å se på hva vi kom frem til? Klikk deg inn på storymapet vårt her for masse spennende fakta. Det vises best på PC - eller i landskapsmodus på mobiltelefonen.

Kunne du tenke deg å være trainee i Geodata forresten? Vi har lagt ut stillinger for neste år her.