Norges beste og mest komplette 3D-modell

Takket være laserdata og avansert kartteknologi tilbyr vi den mest komplette 3D-modellen over Norge. I våre 3D-kart får du bygninger og trær, gjerder, lyktestolper og til og med flagget på stengene. Du velger området du ønsker modellert i kartet, så får du tilsendt en ferdig 3D-modell.

Publisert: 08. okt. 2020 , i Teknologi

Muligheten for å se kart og data i 3D er ikke lenger noe unikt. Dette har vi sett i dataspill i mange år allerede, og det er regelen heller enn unntaket at arkitekter presenterer sine prosjekter og modeller i 3D. Nå har du tilgang til hele Norge i 3D – mer detaljer enn noensinne. Den mest komplette pakken av 3D-modeller, løsninger og tjenester får du hos Geodata. I denne bloggposten forklarer vi hvorfor våre løsninger er ledende, og hva du kan bruke løsningene til.

Derfor har vi den beste og mest komplette pakken

Det vi tilbyr på 3D-feltet handler ikke bare om å vise 3D-data i seg selv, men muligheten til å hente ut 3D-modeller i mange ulike formater og i tillegg behandle dem i de beste verktøyene på markedet. Dette har vi gjort så enkelt som mulig. I tillegg har vi fullverdige løsninger som lar deg ta 3D-modellen til neste steg og bruke den til å skaffe innspill fra publikum.

Tromsø i 3D

Hele Norge i 3D
For å lage hele Norge i 3D har vi modellert alle landets bygninger i 3D ved hjelp av FKB-data (de meste detaljerte kartdataene i Norge), ortofoto (flyfoto) og laserdata fra Kartverket. Ved hjelp av ortofoto har vi teksturert modellene slik at terreng og bygningenes tak har fototekstur. Ved hjelp av laserdata lager vi en detaljert terrengmodell for hele landet, samt en egen 3D-modell for vegetasjon. Vegetasjonen vises som en fargelagt punktsky eller som modellerte trær utledet fra laserdataene. Til slutt berikes det hele med ytterligere detaljer fra FKB slik at man får en modell hvor man i tillegg til bygninger og terreng kan se flagg på flaggstenger, gjerder, stolper, piper, broer og trær.

Tegn, klipp og få tilsendt
Det er veldig enkelt å få tilgang til en slik 3D-modell gjennom vår løsning. Ved hjelp av vår egenutviklede løsning 3D Clip & Ship kan du enkelt tegne området du ønsker i et kart og få det levert som 3D-modell i din innboks i ønsket format. Les hvordan Boxs Arkitektstudio bruker denne.

Her har vi hentet ut Tangen

Fungerer på alle plattformer, støtter ditt ønskede format og følger OGC-standarder
Du kan benytte 3D-modellene våre både på mobil, web og desktop. Tjenesten 3D Clip & Ship kan levere modellene til en rekke kraftige og populære verktøy, som ArcGIS Online / ArcGIS Enterprise, ArcGIS Pro, AutoCAD, Sketchup, 3ds Max, Blender og Archicad. 3D-modellene kan leveres på vanlige formater som .3ds, wavefront obj, DWG, 3D-PDF, Collada, Sketchup, ESRI filgeodatabase, .slpk/.i3s med flere. Vi følger åpne og dokumenterte OGC-standarder for at alle systemer og plattformer skal kunne lese modellene tjenesten leverer. Det har aldri vært enklere å utveksle og ta i bruk denne type data!

Innbyggerdialog i 3D
Dette er en løsning vi har utviklet for å få alt på et sted. Her kan du enkelt lage den detaljerte 3D-modellen din av et valgt område og bygge på denne for å for eksempel vise hvor et nytt bygg kommer eller en ny vei. Denne kan du bruke for å visualisere hele prosjektet for både beslutningstagere og publikum og du kan få innspillene fra publikum rett inn i løsningen. Mer om Innbyggerdialog i 3D og to eksempler på bruk av denne.

Ta en kikk inne i bygget også

Enorme muligheter med teknologi fra Esri Programvaren ArcGIS fra Esri er verdensledende på behandling av stedfestede data og vi er den norske distributøren av ArcGIS. Ta 3D-modellen din inn i ArcGIS Pro og utøv magi eller sjekk ut hva du kan gjøre med City Engine, et eksempel her.

Esri + nFrames Esri har nylig kjøpt selskapet nFrames som står bak den fremste programvaren på bildedata og lidar. Ved hjelp av fotogrammetri, foto og laser er nFrames programvare spesialisert for å lage såkalt integrated mesh. Her er et eksempel på data vi kan generere ved hjelp av teknologien. Oppkjøpet vil gjøre det mer sømløst og enklere å anskaffe, analysere og prosessere høykvalitetsdata fra lidar og bilder. For eksempel vil det bli enklere å supplere 3D-modeller med data innhentet gjennom droner. Mer om dette.

3D + BIM + GIS = <3
Du kan hente BIM-modellen din inn i GIS-programvare fra Esri og med 3D som kjerne kan du lage en nærmest perfekt representasjon av virkeligheten enten det er inne i et bygg eller utbygging av Fornebubanen. En digital tvilling om du vil.

Kjøp direkte fra oss eller gjennom Infoland fra Ambita Alle disse nevnte tjenestene, løsningene, modellene og programvaren kan du selvsagt kjøpe direkte fra oss gjennom Geodata Online. I tillegg har vi et samarbeid med Ambita og deres Infoland-portal, hvor man kan kjøpe 3D-modeller og andre digitale kartdata levert av Geodata.

Summen av dette gjør at vi mener vi tilbyr Norges beste og mest komplette 3D-modeller.

Har du lyst på en gratis demo av våre 3D-løsninger? Send oss en e-post og skriv hva du ønsker at vi viser deg, vi tar kontakt for å avtale tidspunkt. Vi gjennomfører det hele digitalt.

Send e-post for å få gratis demo

Hva skal du bruke 3D til?

3D er gøy og det ser fint ut. Men vi er mest opptatt av nytteverdien. Hvorfor skal du lage og vise fram kart i 3D i stedet for 2D? Det enkle svaret er at du skal bruke 3D når 3D gjør det enklere å forstå det du ønsker å kommunisere, når 3D gir merverdi.

Et veldig godt eksempel er planer for utbygging eller når du skal forstå hvordan et område ser ut. Det at 3D gjør det mulig å se høydeforskjeller og siktlinjer utgjør stor verdi når du for eksempel ønsker å kommunisere hvordan et nytt bygg vil se ut. Nå får mottagerne et helt annet forhold til hvordan det vil se ut enn ved et vanlig flatt kart.

Bildet til venstre her er fra en 3D-modell av Vinjastranda i Bamble. Klikk deg inn her for å utforske modellen.

I tillegg er det mye merverdi du kan putte inn i en 3D-modell. Bare det at du kan flytte deg rundt og se et område fra flere perspektiver eller at du kan sette på en sol/skygge effekt og dermed faktisk vise når det er sol på terrassen i de nye leilighetene gir innsikt vi ikke ellers ville hatt.

Asplan Viak har på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet nylig levert en veileder for hvordan kommunene kan bruke 3D-modeller for å visualisere egen strandsone, forstå og kommunisere rundt dette. Anbefalingen er klar: du får et helt annet og nyttig innblikk på denne måten.

Den enkle testen på hvordan du kan bruke en 3D-modell er å sammenligne hvordan du kan kommunisere noe med et vanlig kart versus ved hjelp av en 3D-modell. Du vil raskt se om diskusjonen blir mer fruktbar når 3D er involvert.

Ønsker du en gratis demo av en eller flere av våre 3D-løsninger? Fyll ut skjemaet under, skriv inn hva du ønsker og vi tar kontakt.

Ønsker du mer informasjon, pris, demo eller bare en uforpliktende kaffeprat? Ta kontakt!For teknisk support, gå til våre supportsider.

Ved å sende inn bekrefter jeg at jeg har lest og akseptert personvernerklæringen.

For teknisk support, gå til våre supportsider.