Nyttårsraketter fra Esri!

Esri kickstarter det nye året ved å introdusere nye funksjonalitet i ArcGIS Pro 2.9, men den største nyttårsraketten er nok det nye ArcGIS APIet for JavaScript (versjon 4.22).

Publisert: 10. feb. 2022 , i Teknologi

Etter en lang juleferie kan det være godt med litt oppfriskning på nåværende GIS-teknologi. I fjor høst ble den siste oppdateringen til ArcGIS Online sluppet, etterfulgt av en rekke oppdateringer til ArcGIS Enterprise og ArcGIS Pro. På tampen av året kom ArcGIS API for JavaScript versjon 4.22.

Hvorfor er ArcGIS API for JavaScript spennende?
Det er her fremtidige ArcGIS-oppdateringer kommer først. Mye av det man finner her vil senere komme til ArcGIS Online, ArcGIS Pro og ArcGIS Enterprise. Ved å utvikle egne apper ved bruk av ArcGIS API-et kan man utnytte dataenes fulle potensial gjennom helt unike visualiseringer. Interessant? Esri tilbyr en guide for dem som ønsker å prøve seg. Her er noen ideer om hva som er mulig med det nye, oppdaterte ArcGIS API-et:

Visualiser rasterdata ved bruk av animasjon
Vi er godt kjent med vektorpiler når det kommer til visualisering av for eksempel vindretning og vindstyrke. Dette gir ofte en god indikator av vindforhold, men er ikke alltid like iøynefallende. Den nye «AnitmatedFlowRenderer» muliggjør visualisering av rasterdata gjennom animerte strømlinjer. Sammen med effekter og ulike blendmodes kan disse animerte strømlinjene visualisere retning, størrelser og til og med temperaturer på en langt mer fremtredende måte.

Vær
Gjør scenene dine mer realistisk ved å endre været! Konfigurer væreffekter til å endre seg mellom sol, overskyet, regn og tåke, og skap et mer realistisk bilde over situasjonen.

Voxler
Nå kan man flytte voxel-modellen fra desktop og opp i skyen! Visualiser multidimensjonelle volumetrisk data i en lokal scene, og utforsk atmosfæriske og geologiske undergrunnsmodeller. NB! Dersom voxler i kombinasjon med geologi er av interesse anbefales det å melde seg på årets GeoTek konferanse.

Jeg har her vist bare noen få av mange muligheter som tilbyr seg etter JavaScript oppdatering 4.22. Dersom du ønsker å ta et dypdykk i denne oppdateringen, eller ønsker en stegvis guide for de overnevnte løsningene, sjekk ut denne linken.

Bygg spennende kart ved bruk av fargevalg i ArcGIS Pro 2.9

ArcGIS Pro 2.9 kan by på flere hundre ferdigoppsatte fargekombinasjoner. Selv om det er mange farger å velge i, vil det alltid være tilfeller hvor en egendesignet fargekombinasjon vil være bedre egnet. Selv går jeg som regel for ferdigoppsatte fargevalg, men for noen uker siden publiserte Esri følgende blogginnlegg: «Color Ramps: Breaking away from presets». Etter å ha blitt inspirert søkte jeg videre kunnskap fra selveste John Nelson, en høyt elsket kartograf i Esri-familien. Han har blant annet laget en fargekombinasjon som representerer soloppgang, noe jeg fikk lyst å prøve ut. Her er innlegget til John Nelson.


Ved å ta i bruk Geodata sin terrengmodell og duplisere modellen inn i tre ulike tjenestelag, kan jeg lage tre forskjellige fargekombinasjoner: en for solnedgang, en for å mørklegge dype daler, og en for å illustrere tåkebelagte daler. Ved å prøve og feile med symbologien, ender jeg opp med et rødt preg på solnedgangssymbologien, sammen med gullbelagte høyder for å symbolisere solrefleksjon fra snødekte fjelltopper.

Deretter er det bare å finne et område av interesse, og se hvordan omgivelsene endres ved solnedgang. Den dype, blå Geirangerfjorden, omkranset av majestiske snødekte fjelltopper er et godt alternativ.

Her ser man Geirangerfjorden og omegn slik vi er kjent med den

Her er Geirangerfjordnen og omegn ved solnedgang.

Det er ikke helt på nivå sammenlignet med hva John Nelson fikk til, men øvelse gjør mester.
PS. Også John Nelson kommer til å dukke opp på GeoTek 2022!

Ønsker du mer informasjon, pris, demo eller bare en uforpliktende kaffeprat? Ta kontakt!For teknisk support, gå til våre supportsider.

Ved å sende inn bekrefter jeg at jeg har lest og akseptert personvernerklæringen.

For teknisk support, gå til våre supportsider.