Dokumentasjon av fiber: – 17 million meter med gull

– Dette er gullet vårt! sier avdelingsleder Trond Karlsen om fiber- og coaxnettet i Eidsiva Bredbånd. Nå ligger all informasjon om gullet godt bevart i en ny, webbasert dokumentasjonsplattform levert av Geodata.


Eidsiva Bredbånd leverer bredbånd gjennom egen infrastruktur til privat- og bedriftsmarkedet på det indre Østlandet.

Totalt rår de over hele 17 millioner meter med fiber- og coaxnett. Det er ufattelige mengder, og representerer svært store verdier for selskapet.

Samler alt på én plattform

Inntil nylig var informasjon og dokumentasjon knyttet til nettet i Eidsiva fragmentert; som excel- eller word-filer og kartdata i ulike systemer.

Nå lever dette datamaterialet i en ny dokumentasjonsplattform, basert på ArcGIS og 3-GIS sammen med data fra mange ulike datakilder, som de henter fra Geodata Online.

Ble bedre kjent med egne data

Dokumentasjonsmedarbeider i Eidsiva, Morten Rødahl, var med på konverteringen fra gamle systemer til den nye plattformen. Han oppdaget store fordeler ganske raskt:

– Etter at vi gikk over til den nye plattformen, har vi fått et veldig nært forhold til dataene våre og kvaliteten på dem. Vi har oppdaget ting vi ikke visste før, men som vi ser nå. For eksempel har vi mye bedre oversikt nå enn før over områder til forbedringer eller områder vi kan utnytte bedre, forteller Rødahl.

<iframe width="1083" height="609" src="

" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Morten Rødahl er dokumentasjonsmedarbeider i Eidsiva Bredbånd.

Utvikler applikasjoner på toppen av plattformen

I tillegg til å være fleksibel og lett å bruke, gir plattformen store muligheter for å kunne utvikle nyttige applikasjoner for virksomheten.

– Vi har allerede utviklet applikasjoner til kundesenteret og til salgsavdelingen. I tillegg har vi utviklet en applikasjon som hjelper oss i å kartlegge DSL-kunder, som er koblet til sentraler vi skal legge ned, og som vi potensielt kan levere fiber til, forteller Rødahl.

Kundeansvarlig for fiber- og telekomkunder i Geodata, Morten Hjallum.

En god investering

Morten Hjallum er kundeansvarlig i Geodata. Han er ikke i tvil om at Eidsiva har gjort en god investering og truffet et godt valg.

– Med den nye dokumentasjonsplattformen har Eidsiva Bredbånd sentralisert all kunnskap og informasjon som handler om nettet sitt. De har store verdier, som må være dokumentert til enhver tid. Nå har de tilgang til dette fra et web-basert grensesnitt, sier Hjallum.

Dokumentasjonsplattformen kobler to velprøvde systemer sammen – ArcGIS og 3-GIS.

– Dette er i realiteten et stort digitaliseringsprosjekt. Vi har flyttet mange manuelle prosesser inn i én plattform, som sikrer verdiene på en helt annen måte, og sparer masse tid og manuelt arbeid.

Dokumenterer der og da

Trond Karlsen har ansvaret for dokumentasjonsarbeidet i Eidsiva Bredbånd. Han peker på hvor viktig det er at all informasjon om nettet er godt dokumentert.

– Det er krav fra både myndigheter og andre, at vi skal kunne levere informasjon som de har behov for. Det gjør vi nå med enkelhet, takket være plattformen.

Karlsen legger til at de nå jobber med å dokumentere fortløpende.

– Når vi bygger, skal det dokumenteres der og da. Installatører skal ha tilgang til all informasjonen som ligger i dokumentasjonssystemet når de er ute i felt – gjerne gjennom et nettbrett eller en mobil. De endringene som skjer der ute skal oppdateres fortløpende – online. Det betyr at vi på kontoret kan sitte og følge med på den installasjonen som skjer, og eventuelt sparre på hvilket forbruk eller hvilken fiber som brukes for å få levert den installasjonen.

Fiberdokumentasjon i skyen i 2022

Stadig flere aktører innen fibermarkedet etterspør mulighetene for å få levert dokumentasjonsplattformer gjennom skyen.

– Vi har tatt signalene fra våre kunder og samarbeidspartnere på alvor, og vi vil kunne levere en komplett skyløsning for dokumentasjon av nett før sommeren 2022, avslutter Morten Hjallum i Geodata.